Tips2 Nak Jadi Cikgu..

Walaupun aku x pernah mengambil course pendidikan..apetah lagi terlintas nk menjadi seorang guru.. di tambah pula family aku tiada siapa pun yg berlatar belakangkan pendidikan..tuntasnya..aku hanya pernah dididik tapi x pernah mengajar  serta mendidik…

Tapi x bermakna tips yg bakal dikeluarkan oleh aku ini tidak boleh dijadikan panduan korang2 yg aku tahu,ramai pembaca blog ni akan jd CIKGU ataupun TENAGA PENGAJAR samada di peringkat institusi pendidikan asas ataupun tinggi..Yela..berdasarkan hati nurani aku yg ikhlas,aku bongkarkan apa sebenarnya luahan hati pelajar kepada guru..Aku yakin,kalo korg buat semua ni,jika x jadi CIKGU paling disayangi paling kurang pun akan jadi CIKGU yg dihormati…

Bersedialah….

1.       Pelajar..KEBANYAKAN (70++%) adalah orang yg x berapa rajin..tapi kebanyakan akan tunjuk cover macho ataupun cun dpn kwan2 diorg..Jadi kalo kelas habis pukul 5..tolongla tepati masa..tamatkan kelas..x payah nk smbung2..nk sambung len kali je,wat kelas ganti..memg la student x kan ckp x nak..TAPI dalam hati..menyumpah korang.Diorang pun adala xtvt lain..

2.     Kebanyakan pelajar,sangatla pemalu dalam kelas (walaupun luar kelas,diala yg plg havoc.).Boleh,nk tanya kat pelajar..tapi kalo jwpn die salah..xperlula korg nk laha2 budak 2..kalo salah,betulkan dgn berhemah…(Syam plg xpert bab ni)..ni x,die salah.korg pijak die btul2..dh memg pun nm die plaja..Sebab 2 ada pantun kata “Kalo Salah,Tolong Tunjukkan”

3.   Jangan Takut Nak Puji Pelajar..Katakan korg trlupa sesuatu..dan kebetulan pelajar 2 sahut dan bgtau ape ayat or perkataan or fact yg korg lupe 2..PUJI DIE..korg tau x,pujian dpd ckgu wat pelaja..sangatla bermakna…walaupun just ckap..”BAGUS!!

4.  Tapi..jgn sngt pilih kasih bile korg memuji..lagi2 cikgu pmpuan..laki pun same…nmpk je plajar 2 cntik..rajin,korg puji die je.sehinggakan korg lupe nk adress yg len2..kalo korg tngk ada yg pemalu.2 la korg ptt adress..bg die smangat..tnya soklan seng..die cnfrm jwb btul..then,puji skit..lagi la die akan aktif dlm kelas korg.

5.  Jgnla patahkan semangat pelaja yg bertanya..bile die tnya,korg ckp..”Ha,nanti carila,”,”Xkan x tau maksud die”,”Itupun awak x ingt”…Pelajar,bukan semua cepat pikap ape korang ajar..mungkin dgn bertanya,die akan lagi semangat..ni x,bile student tnya..korang perlekeh die..korg suh die cr dlm buku..HELO!!!..korang 2 cikgu,sbb 2 la pelaja bertanya…die nk jwapan..dn die tau korg ad jwpn 2..Janganla KEDEKUT nk bg..kalo iyepun nk bg tugasan..bgla yg proper..ni ble student tnya,tyme 2 la THEGEH nk konon2 ng soklan..

6.  Buat test.biarla bersistematik dan mengikut taxonomy bloom..ini kalo wat soklan ujian..main HANTAM je..student 2 x sebijak awak…diorg masih belaja..rewardla skit ngan hardwork diorg 2..ni wat soklan..DETAIL giler..Tahap PHD nyer soklan..matila budak 2..

Hmm..2 je stakat ni tips2 dpd aku..kalo aq terpikir lg..aq publish dlm next post….

5 responses to this post.

  1. wow….
    bley ambek catatan nie…

    nie la pengalaman seorg bekas pelajar bernama amar redza….
    hehehhe…

    cm tau jer skit2 isi dlm entry 2…
    pengalaman menjadi pengajaran kepada kite…

    redzariz : pengalaman fresh tu..hehe

  2. Posted by pu chi tau on 19 Februari, 2009 at 9:46 am

    woho….
    saya sebagai wakil kepada bakal2 cikgu-cekgi berterime kasih di atas tips2 saudara
    hehehe
    cm penah dgr jek yg no 6 tuh

    redzariz : cikgu-cekgi 2 kt majmuk br ea..hehe..no 6??smua penh dgr kot..ehe

  3. Posted by ieda on 19 Februari, 2009 at 10:50 am

    ak rs cm tgh tgk nota psikologi penddkn dh ni..eheh,

    redzariz : hehe..ni x copy drpd mane2 buku ea..ni pngalaman author sndiri

  4. Ni mesti baru lepas kuliah lec yg tak best ni…

    redzariz : bleh jd ye..bleh jd x..hehe

  5. Posted by fazilyahaya on 4 Mac, 2009 at 7:20 am

    setuju amar!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: