Archive for November 2008

Royal 08

Sory guyz,gurlz aku x sempat nak kemaskini blog aku.Sekarang tengah sibuk traing untuk Debat Diraja 08 @Royal debate yg bakal brlangsung kat UIA..Doakan aku and kengkawan ek..kitorang sasar champs, at least semi…pasni aku akan slalu update blog aku..thaks u all..

Advertisements

Aku ada VIOS

Tapi bukan aku punyala..keh2..mana ada duit nak beli kete2 mahal cam2..Semalam,lepas sahaja pulang daripada kem.Kami semua duduk menginap di Kolej 13.Di blok Pluto..Malam tu aku dah memang berjanji dengan Kalui,nak menghantarnya beserta ngan Kak Dayah dan Adik Ipar Kalui ke KLIA(nak g honeymoon)..Maka aku menantila untuk dijemput menjadi Pemandu Peribadinya buat kali ke 2 dalam sejarah hidupnya  (1st time masa kat Reception ari tu di Ipoh).

Dalam 20 minit selepas tengah malam,Kalui datang menjemput aku dan Badri(Aku ajak Bad teman aku,Kalui x kasi ajak Amer,kalo x aku ajak dia).Kami bergerak la ke kawasan perumahan Kalui.berhenti minum kejap (nak bagi tayar sejuk katanya).Merasala makan maggi goreng yg macam maggi kuah yg dah kembang.

Pulang ke rumah Kalui,di sambut oleh Kak Dayah.Kak Dayah cam kcian2 jek aku kena anta diorag mlm2 ni(x susah mana pun Kak Dayah,lgpun nak dpt VIOS kan..hehe..bekorban la skit).Diorang kemas2 dan kami bertolak dalam pukul 2 lebey.

Suasana dalam kereta,Kalui banyak MELAHA aku..aku tau dia rajin melawat blog aku ni..tapi entri pokok bunga tu..tetap dia x phm mksudnya..keh2.. Di dalam kereta, aku agak segan gak disebabkan MASALAH MENGHAFAL NAMA JALAN ni akhirnya diketahui oleh Kalui dan juga Kak Dayah..siap ada kena perli2 lagi..keh2 x kisahla..janji ADA VIOS

Sampai di KLIA dalam pukul 3(cepat gak.mungkin dibantu dengan suasana jalan yg lengang..) Tampak risau di muka Kak Dayah,dia risau akan kitorang kot..Tapi Kalui..tetap cool..mungkin dah yakin dengan pemandu peribadinya ini..Usai memunggah semua barang miliknya(termasuk periuk nasi),Aku dan Badri mengucapkan selamat tinggal kepada mereka bertiga dan memulakan perjalanan pulang kami..

Akhirnya..AKU ADA VIOS..

p:s Seperti biasa perjalanan balik kami,aku terlajak lagi..kena lalu tol,terpaksalah membayar RM 6.30 untuk menggunakan perkhidmatannya..Suasana balik agak tenang namun disebabkan ketenangan itu,sesekali jarum Speedometer Vios menjangkau angka 150 km/j 120 km/j (masih lagi berhemah)..

Nak Tanam Pokok Bunga (cont..)

Emm selepas entry ni sebelum ni menjadi entry paling HIT..Aku rasa aku nak tamatkanla masalah aku,Aku tau ramai yg mengomen dan ramai lagi yg membaca TAPI X NAK KOMEN!..Aku tau tu semua..Terima Kasih diucapkan kepada kalian yg memberi komen dan cadangan.Aku masih belum jumpa penyelesaian cuma lepas ni.Aku x akan memaksa Pohon itu untuk tumbuh di laman aku.Biarla Dia..Tapi itu x bermakna aku akan abaikannya..AKU TETAP AKU..AKU MEMANG SUKA CABARAN..x kesahla kalau ia MENYEKSA diri ini..

p:s Takdir menentukan segalanya..percayalah

MAC 2009

Balik rumah tempoh hari,aku suka menimbulkan perkara-perkara yg membolehkan aku berdebat dngn bapak aku..Tapi AWAS bapak aku bukan seorang yg mudah2 kita nak argue dngnnya.Kena pandai tengok tempat dan masa..Jadi,aku dah setkan,aku nak bukak topik,time aku tengah drive nak ke UPM,Sabtu lalu..

Time aku masih slow and steady membawa Proton Waja familyku (90 km/j je ok time 2).Aku mula bersuara..Topik yg mula aku bawakan adalah mengenai sukan,bola sepak..mengenai prestasi MU (tim pilihan bapak aku) sekali sekala bapak aku tampak menyokong Chelsea (eleh nak jaga ht aku la tu)..kami bersembang sambil2 aku menyelitkan mengenai cerita kambing2 aku(baru-baru ni banyak yg dh beranak..huhu x sempat tengok)..kemudian selepas penat bermukadimah,aku masuk ke topik utama..(INI HANYA PERBINCANGAN KAMI.KEBANYAKAN HANYA DALAM BENTUK PANDANGAN PERIBADI.TIDAK SESUAI UNTUK DIJADIKAN BUKTI KEPADA ISU2)

“Obama Menang Election hari tu” Ayat pertama aku untuk arguement utama aku..

“Haah,Lepas ni dia mesti Balik Indon” selamba jwapan bapak aku,merujuk pada Obama yg pernah skul kat sana..

“Malaysia¬† Mac 2009 Plak!!” aku mula menunjukkan bibit2 nk ber argue ngan bapak aku..Susahlah camni habisla prospek pertanian along,Tapi Pak Lah memg patut berundurkan..

“Dah najib paksa2 die,nak x nak kenala die berundur”..ringkas jawab bapak aku.

Cukup dalam bentuk dialog aku sambung dalam bentuk pernyataan biasa,bapak aku tidak bersetuju pabila aku menyatakan pemerintahan Pak Lah lemah dan beliau memang perlu berundur..Bapak aku kata,Pak Lah memang lembut orangnya,tambahan pula beliau adalah seorang ahli agama,tindakan beliau akan berdasarkan waras pemikiran,beliau x mudah melatah seperti sesetengah pemimpin yg dah PENCEN..Mudah melatah x bertempat..bapak aku bersetuju Tun M lebih tegas orangnya,sifat Pak Lah yg lembut ni mengakibatkan ramai yg ambk kesempatan trutama mereka2 yg gemar nk menaikkan bangsa asing mereka sendiri.Aku tertarik pabila bapak aku menyatakan begitu banyak pengorbanan Pak Lah akhir2 ini..Terutama dalam memastikan komuniti utama penduduk Malaysia kembali bersatu.Isu2 berprofil tinggi segera diselesaikan kerana mungkin ada berkait dngan ORANG2 TERTENTU..masalah berkaitan pembelian ASET NEGARA di Portfolio kementerian barunya yg berpunca drpd PEMEGANG TERDAHULU..diselesaikan juga..Bahkan Pak Lah MEMBAYAR DOSA ORANG YG DAH PENCEN atas kesalahan CAMPUR TANGAN yg dilakukan ms kepimpinannya dahulu.Dalam perebutan untuk jawatan orang kanan partinya juga,Pak Lah dengan kedudukan orang pilihannya di tangga ke 2 pencalonan..

Jadi Pak Lah memang banyak bekorban.dah la sewaktu ambil alih negara,negara sedang bergolak dengan macam2 krisis yg ditinggalkan begitu sahaja.(kalo kalian ingatla krisis apa..aku malas nak cakap).Ni nak lepaskan jawatan,bekorban lagi.tinggalkan dengan kedaan yg sesuai.Xada nk songlap harta negara..Emm pujian memg wajar untuk beliau.Dari aspek kronisme..emm no komen yg pasti ahli keluarganya xadalah pegang Litar Lumba dan Resort2 bertaraf 5 bintg seperti yg dahulu ataupun memegang Bank utama di Negara seperti yg mendatang..tapi mungkin tetap ada..sebb 2,no komen..

Apapun kita tungu sajala Mac 2009 ni..aspek tumpuan pemilihan orang kanan parti..

Perbualan kami tamat apabila Jarum Speedometer Waja menunjukkan ke arah 160 km/j..aku tengok bapak aku dah terlelap.(Mak aku kata,bpak aku x tido..kakinya berpeluh..TAKUT agaknya..hehe..sory Abah

Aku Belajar Perkara Baru

Penat yang datangnya daripada aku ulang alik dari ipoh ke upm 3 hari ni mula menampakkan kesannya pada diriku ini.Perjumpaan yang aku hadiri di kolej 13 bertujuan untuk taklimat(sepatutnya aku yg kena bagi..tapi Syamsul yg tolong..TQ SYAM ^_^).Aku betul2 ngantuk,x tertahan mata ni menanggung siksaan dan derita menahan ngantuk.Selepas aku dapat sahaja moto daripda kak iqa dan shebby(wah mkan char kue teow ek korang..xlrat aq..ngantuk gler..) aku memecut pulang ke kolej..sampai kat kolej aku terus cari katil.Sempat gak sebelum terlelap aku balas msg daripada 2 org yg men msg ngan aku tika itu..x sampai 15 minit..AKU TERUSLEBUH’..ZZZ

Aku terjaga tatkala mndengar pintu bilik 117 aku ni diketuk bertalu2..mak aih cam nak pecah pintu..aku melihat jam..3.30 a.m..sapa plak ketuk bilik aku ni,getus hati kecil aku,xkan la JAIS..setahu aku diorang selalu wat serbuan area2 2 a.m dan kat kwasan2 ofis jek,ni nk serbu bilik aku yg luasnya besar sikit daripada drpd bilik tido aku kat umah(bilik kat umah muat letak 2 katil jek,cni siap leh sumbat almari lg..sempit tul).nk kata aku cuba buat maksiat..hmm xdala plak..yg ada aku dan kwan aq yg dah lena diulit mimpi..ngan berat hati aku bgnla bukak pintu..rupe2nye kawan aku..(x dpt nk blik kolej la 2..keh2 pdan muka).Dia masuk,kitorang sembang sikit2..dan dia leh lak terlena kat katil aku(yela time 2 aku dah duk nak ngadap laptop ni ha)..aku ngadap pg2 buta ni bkan pe,snang skit nak download lg2 yg direquest(kan ada segmen request skang ni)..cara plg snang adalh aq dload kat utube,convert ke mp3.lepas aku dload 2 lagu ngan jayanya(uspot cemerlang plak time2 cuti ni..yela ramai xda kan).nak dload lagu ke 3,ada problem..lagu tersebut x ada kat utube,lagu ke 4 dan 5 pun sama…terpaksala aku ‘googling dan yahooing’ nak cr website nk dload lg ni..result yg kuar..x memberansangkan..bnyak yg kuar adalah website2 yg xde guna pun..yg susahnyer bkan pe,ketiga2 lg ni merupakan dr satu albuim yg sama,bkan album pun..OST..hmm ni KATA HATI aq,mesti org yg request terpengaruh pas tngk muvie die..adeh,pnat gak aa aq mencari..tetap x memberangsangkan..mcm2 web dan blog yg menawarkan ‘perkongsian’ lagu secara percuma aku bkakk..x dpt2 gak..yg ada,hanyalah drpd IMEEM..website yg membolehkan kta dngar lg secara streaming,masalahnyer..X BOLEH NK DLOAD dr wbsite ni….

Lama gak aku mencari penyelesaian..terdetik gak untk msg beliau ktakan x dpt jmpa lg 3 lagu tu..emm aku x sampai hatila huhu..betullah USAHA TANGGA KEJAYAAN..mungkin berkat kesabaran dan ketabahan tangan ni meng’click’ semua link2 untuk wbsite2 akhirnya aku ketemu jawapan,dan aku tau jawapan ni akan sangat memudahkan proses aku untuk dload pasni dan masa2 akan dtg..berkat pertolongan insan2 anonymous di laman maya ni.( xtau pun sape,aq tngk tuitorial yg diorang wat je).AKU BELAJAR PERKARA BARU..aku xtau la kalo korang2 dah tau cara ni..tapi,aku dah bleh tau nak curi download lg secara illegal di IMEEM.Bukan main seronoknyer aku..x sampai 15 minit,dbantu dngan servis uspot yg cemerlang ni,ketiga2 lagu tu berjaya untuk aku download..PUAS HATI AKU..

p:s mudahla tugas aku pasni..hehe

Syair Parsi

Khas untuk ANA..Orang Iran memang terkenal dengan syair yg sedap dan menyentuh jiwa.Kerana itulah negara diorang sentiasa kuat dan tak takut pada ancaman musuh.percayalah syair2 ni memg mendekatkn diorang dengan tuhan..abaikan aspek berlainan mazhab,tapi lepas dngr syair ni..memg tersentuh jiwa..Aku percaya kalo kat Mlaysia pun buat bnda2 ni..Insyallah kita X AKAN TAKUT nak berjuang..

P:s aku cuba letakkan ni,ini yg plg SELAMAT yg aku boleh letak,lain2 memg bnyk lg yg sedap.tapi kebnyakan yg touching,menyentuh mengenai asyura(peristiwa syahidnya Saidina Hussein di karbala) aku boleh letak.tapi takut korang la,..kalo korang open xpe..ni ramai yg RIGID bab2 ni..mcmla diorang 2 ajaran sesat..Apepun Selamt Menghayati..

Rocky Balboa

TERBARU DI BLOG AKU, Kali Ini aku nak menulis mengenai artikel2 khas untuk orang-orang tertentu.Artikel ni akan ditulis samada request atau pun aku memg nak bidas KAW2 nyer org tu..Kali ni untuk IDA..owh gaduh ngan aku pasal mamat ni ek..Aku xdala wat research sangat..Tapi aku adala membaca sikit2..Kemudian ni hasil bacaan aku..

Rocky Balboa atau nama sebenarnya Robert Balboa, Sr. memang benar-benar wujud..Emm part ni ko menang,aku ingt die watak filem yg digembar-gemburkan jek..Tapi mengenai kehebatan Rocky ni,aku memg x stuju.Berbanding dengan nama-nama boxer yg lain yg lebih terkenal..cuma x di’hebatkan’ di layar perak.Rocky memang x mampu mencabar mereka.Walaupun tercatat beliau menang 54 drpd 81 match namun,beliau mengalami 23 kekalahan.Jadi jika dikira daripada peratusan,Rocky sangatla TIDAK POWER,jika dibandingkan dengan nama2 seperti Muhammad Ali,Joe Frazier,Vitali Klitschko. dll.Kesemua ini merupakan bekas juara dunia.dan peratusan kekalahan mereka tak lebih daripada 15%..rocky..mencecah angka 28%.

Jadi ape yg nak DIBANGGAKAN sangat dengan rocky tu..memmg benar filemnya menceritakan mengenai semangat juang yg tinggi dan tidak pernh berputus asa.Namun adakah itu menidakkan perjuangan nama2 lain yg lebih cerlang dalam dunia tinju.Lagi satu,memg benar ada org kulit putih yg cemerlang dalam dunia tinju..namun yg cemerlang bukan AMERICAN..kebanyakan datang daripada rantau balkan,seperti ukraine dan russia..Aku dah kata semua tu tipu helah AMERICA je..nak bg org putih nampak hebat..pdahal LEMBIK!!. Presiden pun dah bukan daripada kalangan mereka..KAH2..

Bukanla niat aku nak melaha ko,tapi..aku x suka crite2 camni diagungkan.mereka menyembunyikan kebenaran..cukupla kita selalu menyembunyikan kebenaran dalam debat..keh2..Jangan Marah ek IDA..hehe